Hoofdkantoor KBK bouwgroep KBK bouwgroep Vestiging Purmerend KBK bouwgroep Vestiging Amsterdam KBK bouwgroep Vestiging Almere KBK bouwgroep – KBK Thijsse Bouw KBK bouwgroep Vestiging IJmuiden Hoofdkantoor KBK bouwgroep KBK bouwgroep Vestiging Purmerend KBK bouwgroep Vestiging Amsterdam KBK bouwgroep Vestiging Almere KBK bouwgroep – KBK Thijsse Bouw KBK bouwgroep Vestiging IJmuiden
Alles
14 december 2020

Loden waterleidingen vervangen voor woningcorporaties

KBK bouwgroep biedt haar opdrachtgevers de kans om gecompliceerde projecten uit handen geven. Een actueel onderwerp voor woningcorporaties is momenteel de aanwezigheid van loden waterleidingen in woningen veelal gebouwd vóór 1960. De overheid adviseert dringend dat alle loden leidingen in Nederland moeten worden vervangen.

Woningcorporaties Ymere en Stadgenoot hebben onder andere KBK als co-maker ingeschakeld om dit onder handen te nemen. De andere co-makers zijn Coen Hagedoorn en Etro. Ons team van negen specialisten, bestaande uit vier projectbegeleiders, een meewerkend uitvoerder en vier timmerlieden, zijn hard aan het werk om woningen loodvrij te maken, samen met onze vaste partners.

Tevreden opdrachtgever
Onlangs kregen de co-makers van project Noord Ongelood een lunch aangeboden van opdrachtgever Ymere. Tevens kregen wij als co-makers een “innovatieprijs” voor de goede ideeën die wij gezamenlijk hebben ingebracht.

Projectleider Madelon van Tuyl van Ymere: “Als iets fout gaat, wordt het meestal wel gedeeld. Maar als het project goed loopt, mag hier ook een keer aandacht voor zijn. Vandaar dat wij de vaklieden op het project een lunch aangeboden hebben. Als dank voor de fijne samenwerking”.
Deze lunch werd zeer gewaardeerd door de vaklieden.

Het proces van het vervangen van de loden leidingen
Het loodvrij maken van alle woningen is voor de huurders een langdurig proces. Onze opdrachtgever regelt om te beginnen al het contact met de huurders, het inplannen van de opnames en het uitvoeren van de werkzaamheden. De specialist van KBK komt vervolgens samen met een consulent van de woningcorporatie langs voor een opname in de woning. Op één ochtend kunnen doorgaans vijf à zes woningen opgenomen worden om de problemen in kaart te brengen.

Onze specialist Ronald de Wit aan het woord: ‘’Een opname doen is altijd een beetje zoeken. In het begin waren we echt het wiel opnieuw aan het uitvinden. Nu weten we wat werkt en wat niet.’’

Een woonblok van ongeveer vijf woningen heeft een gezamenlijke toevoerleiding die zich opsplitst naar de verschillende woningen. In veel gevallen betreft dit een loden toevoerleiding. De Wit: ‘’Het doel is om deze verzamelleiding buiten gebruik te stellen en om iedere woning apart te voorzien van een eigen invoer met watermeter. Zodra het woonblok geïnventariseerd is en de aanpak overeengekomen, wordt het woonblok ingepland voor de werkzaamheden. Iedere dag wordt er één woning aangepakt. En vanaf januari kunnen we zelfs twee woningen per dag aanpakken.’’

Aangezien de meeste woningen geen meterkast in de hal hebben, wordt er vaak een watermeterput achter de voordeur geplaatst. ‘’De houten bovenvloer wordt verwijderd en vervolgens zaagt de betonboorder een gat in de betonvloer. Op deze manier kunnen we onder de fundering een invoer aanbrengen: van de watermeterput naar de afsluiter achterin de woning. In de hal wordt de houten vloer hersteld en voorzien van een luik boven de nieuwe watermeterput’’.

Nadat de voorbereidende werkzaamheden gereed zijn, kunnen de mensen van Waternet een nieuwe watermeter in de watermeterput plaatsen en een nieuwe individuele invoerleiding aanleggen. Tenslotte sluit onze loodgieter de installatie aan op de nieuwe watermeter en koppelt de oude, loden verzamelleiding af.

Strakke samenwerking
Dankzij interactieve programma’s zijn er zeer korte lijntjes tussen de opdrachtgever, Waternet, KBK en de partners. De planning is strak en secuur. Door de jarenlange relatie met onze partners worden woningen op een keurige en efficiënte manier voorzien van nieuwe leidingen. In totaal hoeven de werkzaamheden van één woning niet meer dan drie dagen in beslag te nemen. En dat resulteert in veilig drinkwater en tevreden huurders.

Vergelijkbare berichten

17 april 2024

Hoe het allemaal begon; in gesprek met Klaas en Klaas

Bericht bekijken
15 april 2024

Samenwerken is de toekomst | Donaties namens KBK bouwgroep

Bericht bekijken
11 april 2024

Hoogste punt Stellingweg bereikt!

Bericht bekijken

Wij zijn KBK bouwgroep.
Een partner om op te bouwen.

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

0299 - 367 322 Stuur een vraag

Hoofdkantoor KBK bouwgroep, Morseweg 1, 1131 PE Volendam, Postbus 15, 1130 AA Volendam