Hoofdkantoor KBK bouwgroep KBK bouwgroep Vestiging Purmerend KBK bouwgroep Vestiging Amsterdam KBK bouwgroep Vestiging Almere KBK bouwgroep – KBK Thijsse Bouw KBK bouwgroep Vestiging IJmuiden Hoofdkantoor KBK bouwgroep KBK bouwgroep Vestiging Purmerend KBK bouwgroep Vestiging Amsterdam KBK bouwgroep Vestiging Almere KBK bouwgroep – KBK Thijsse Bouw KBK bouwgroep Vestiging IJmuiden
Alles
12 november 2020

Kous-relining: de techniek voor minimale overlast en maximale kwaliteit

De afdeling Specialistisch Onderhoud van KBK bouwgroep is altijd bezig met het zoeken naar oplossingen. Efficiënte oplossingen die huurders en woningcorporaties in de kortste tijd en tegen de laagste kosten kunnen helpen. Deze keer kreeg de afdeling te maken met de renovatie van een leidingstelsel van een flatgebouw van vier verdiepingen. Relinen is een innovatieve methode om dat aan te pakken.

Rookproeven
De bewoners van een flat in Amsterdam-Osdorp kampten met overtollige rook en een sterke kookgeur. Van de vier verdiepingen hadden de bewoners van de bovenste drie woningen de meeste overlast. Om het probleem vast te stellen heeft het specialistische team een inspectie gehouden met rookproeven. Hierbij werden eerst alle openingen, gaten en kieren afgeplakt en vervolgens werd er zowel onderdruk als bovendruk gevoerd in de woning.

Onze projectbegeleider Marco Wolvers: “Dit betekent dat rook in de woning wordt geblazen, of juist eruit gezogen. Op deze manier ontdekken we of er lekken zijn en waar deze lekken dan wel zitten. Hier kwamen we tot de ontdekking dat het ventilatiekanaal dat door de vier woningen loopt, lekte. Rook kwam tevoorschijn uit openingen, schakelaars, stopcontacten, etc.”

Repareren van binnenuit zonder te slopen
Een kanaal repareren van binnenuit, dat kan! Relinen is de techniek om leidingen te repareren zonder hak- en sloopwerk. Voor deze flat werd gekozen voor kous-relining. Deze techniek werd overgebracht vanuit Italië en creëert een nieuwe leiding (kous) in de bestaande leiding.

Na de rookproeven werd er een gat gemaakt in het ventilatiekanaal op de zolderetage van het gebouw. Vervolgens werd er een tweede gat gemaakt op de benedenverdieping. De kous werd boven opgehangen en naar beneden getrokken via de tussenliggende etages. Aan het einde werd een koppelstuk aangebracht en boven werd de kous afgesloten met een overdrukventiel.

“De kous werd met stoom opgeblazen zodat het zich kon vormen naar het ventilatiekanaal. Dit nam ongeveer anderhalf uur in beslag. We lieten de kous afkoelen en het stoom dat is gecondenseerd tot vocht, tapten we af”.

Het systeem werd vervolgens op maat gemaakt en per woning werden er kleppen geplaatst. Elke woning kreeg een eigen ventilatiebox voor het ventileren en het afzuigen van stoom en rook.

De voordelen van relinen
Vroeger zou het nodig zijn om de hele badkamer, toilet of keuken te verwijderen om het ventilatiekanaal te vervangen. Maar deze innovatieve toepassing voorkomt sloopwerk, minimaliseert overlast en heeft de snelste doorlooptijd. De bewoner staat centraal: zij ervaren minimale overlast en hoeven hun huis niet te verlaten. Het aanbrengen van de kous en de ventilatieboxen door ons team Specialistisch Onderhoud heeft niet meer dan zeven uur in beslag genomen, dus bewoners waren binnen één dag van alle problemen verlost.

Voor de toekomst
KBK bouwgroep denkt graag na over innovaties en verbeteringen. De methode van relinen past hierbij. Dit kan in de toekomst namelijk ook toegepast worden voor riolering. Nu is de kous daarvoor nog te smal, maar spoedig zullen er zeker relining-mogelijkheden zijn om ook riolering simpel en snel te verbeteren of te vernieuwen.

Vergelijkbare berichten

17 april 2024

Hoe het allemaal begon; in gesprek met Klaas en Klaas

Bericht bekijken
15 april 2024

Samenwerken is de toekomst | Donaties namens KBK bouwgroep

Bericht bekijken
11 april 2024

Hoogste punt Stellingweg bereikt!

Bericht bekijken

Wij zijn KBK bouwgroep.
Een partner om op te bouwen.

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

0299 - 367 322 Stuur een vraag

Hoofdkantoor KBK bouwgroep, Morseweg 1, 1131 PE Volendam, Postbus 15, 1130 AA Volendam